Adventi ajánlósorozat: Színházi előadás Adam Elliot gyurmafilmje nyomán

90 percnyi lehetőség, hogy utána másképp forduljunk egymás felé, hogy el tudjuk a másikat is fogadni. Rólunk is szól. Kell a párbeszéd, hogy tanuljuk egymás nyelvét. Az előadás után beszélgetésre nyílik alkalom, az alkotókkal és Csonka Gábor szakértővel.

 

a Bethlen Téri Színház, a Manna és a Tünet Együttes közös előadása

Mary és Max

Találkozások tehetségprogram

A történetet Adam Elliot gyurmafilmje nyomán átdolgozta: Valcz Péter

 

Marynek (8) nincsenek barátai. Kaki színű anyajegye és iszákos anyja viszont van. Egy nap találomra felüti a telefonkönyvet és levelet ír Amerikába. A levél épp Maxet (44), egy zárkózott, különc, New York-i férfit talál meg, aki előbb pánikrohamot kap, majd végül válaszol…

Az üzenetváltások egyre gyakoribbakká válnak, és mindkettejük számára gyümölcsözőnek bizonyulnak. A gátlásos, ügyetlen Mary szorongása oldódását, az Asperger-szindrómában szenvedő (az emberi érzelmeket felismerni nem képes) Max pedig kedélyállapota javulását várja a kapcsolattól. Az évek során ismerőseik, szeretteik kikopnak mellőlük, és életük még sivárabbá válik, de ők ketten sosem fordítanak hátat egymásnak, reszketve kémlelik a postaládát, s apránként rájönnek, hogy örök barátság szövődött közöttük.

© Kállai-Tóth Anett

 

© Bánhalmi Árpád

 

© Németh Gyula

A Találkozások tehetségprogramról

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.

2016 tavaszán, elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max. Az előadáshoz a következő évben tapasztalt drámapedagógusok készítettek feldolgozó foglalkozást, így azóta a 12-18 év közti iskolásoknak szervezett módon is lehetőségük van az előadás megtekintésére.

Az előadást 2017-ben a tatabányai MOST Feszten (MOnodráma és STúdiószínházi Fesztivál) a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta.

Mary: Grisnik Petra

Max: Gőz István

 

Dramturg: Zsigó Anna

Jelmez: Horányi Júlia

Hang: Rubik Ernő Zoltán

Díszlet: Valcz Gábor

Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa

Produkciós menedzser: Huszár Sylvia

Produkciós vezető: GáspárAnna

Szakértő: Csonka Gábor

 

Rendező: Valcz Péter

 

 

u.i. Mary és Max
u.ii. Bethlen Téri Színház
u.iii. Nézzétek meg! 

 

Következő előadás: február 

http://www.bethlenszinhaz.hu/