​Joós Andrea: Szervmandalák

​Joós Andrea: Szervmandalák

Matyó tüdő, ormánsági szem, kalocsai vese, elbűvölő alkotások, melyek a magyar népi motívumvilág és az anatómia birodalmának ötvözéséből születettek, a szervmandalák.

„A magyar népi motívumvilág szerintem a vérünkben van — ahogy a népdalokat, ezeket is rögtön felismerjük és vonzódunk hozzájuk.” — mondja az egyedi stílus kapcsán Andrea. Némelyik rajzán kifejezetten csak egy tájegység motívumvilágával dolgozik, a legtöbb rajzán azonban ötvözi őket, és a ma már kifejezetten elterjedt „zentangle” mozgalomból is inspirálódik. „Engem lenyűgöz az emberi szervezet szépsége, logikája, szerettem volna megmutatni a nagyközönségnek is.”

 

 

képek megnevezése:

embrió, gerinc, hasnyálmirigy, női nemi szerv, szív, tüdő, vese, pajzsmirigy, medence, hugyhólyag, gyomor, csigolya, agy-sagittalis, férfi nemi szerv, máj, koponya, bordakosár, nyakizmok, hátizmok.

 
Joós Andrea biológiatanár és rajzművész. Már kisiskolásként a rajzolás volt a kedvenc tevékenysége, ám amikor egyetemet választott, mégis természettudományokat tanult. Diploma után nem rögtön kezdett el tanítani, jópár évig volt televíziós szerkesztő és műsorvezető, főként az M1-nél. Már 6 éve azonban tanárként dolgozik, és tapasztalatairól a magyarnyelvű TEDxDanubia előadásban mesél, melynek címe: A tanári pálya márpedig menő. A rajzolás iránti szenvedélye mindeközben nem múlt el, sőt, tavaly közösségi finanszírozásból jelentette meg első felnőtteknek szóló anatómiai színezőkönyvét, a Szívtetkót, melynek címe Lackfi Jánostól ered, aki egy Facebook kommentben szorgalmazta a könyvkiadást.
A 2018-as Ördögkatlan Fesztiválon állított ki legutóbb.