Balogh Ádám: Tudjuk le a formaságokat

Írta: Balogh Ádám

Egy idős hölgy próbálja feltuszkolni a csomagját a vonatra, amelyre én is felszállni készülök. Közelebb lépek, felajánlom, hogy felsegítem a poggyászát, a kalauznő kihajol az ajtón, kiveszi a kezemből a bőröndöt olyan természetességgel, mintha csak neki nyújtanám. Miután elindul a vonat, mindenki elfoglalja a helyét, én nem is keresek, úgyis leszállok a következőnél. Kettesben maradunk a kalauznővel, rögtön mutatom is neki a BKV-bérletemet, ami elvileg érvényes Budapest határain belül.
Tehát van egy Budapest-bérletünk, na, és a pótjegy hol van, sebesvonatokra kell a pótjegy, hangjában a hatalom pökhendisége mellett pajkosság is érződik. Zavartan hebegem, hogy elnézést, nem tudtam, még új vagyok a vonalon, de megígérem, hogy ha legközelebb találkozunk, akkor becsszóra lesz pótjegy is. Maga házas? – kérdezi. Bólintok. Akkor mégis hogy tudunk találkozni? Nem jön semmilyen frappáns replika a számra, csak bámulok, ő pedig sürgetően, mégis láthatóan élvezve a helyzetet kérdezi, hogy na, akkor hogy is lesz ez? Nem tudom, hogy legyen, válaszolok a legártatlanabb nézésemmel. Gyerek van? – kérdezi. Egy lány, 5 éves, válaszolom. Az enyéim már kamaszok, odaadjuk nekik a kicsit, amíg, majd kacsint egyet. Na, jól van, jó utat, zárja le végül hivatalos hangon a beszélgetést, majd elrikkantja magát, új felszállók jegyeit, bérleteit kéri.
Amikor leszállok, mosolyogva köszönök oda a kalauznőnek, és elindulok a felüljáró felé. Egy nő lohol el mellettem, mindenféle hosszú jegyet lobogtatva, megszólítja a kalauznőt, angolul beszél, nem értik egymást, odalépek tolmácsolni, kiderül, neki is a pótjegye hiányzik, közben egy másik nő is megérkezik a bőröndcipeléstől kimelegedve, és újabb papírokat húz elő. Ezek az előző IC-re szóló helyjegyek, ezek nem jók erre a vonatra, mondja a kalauznő, aztán kegyesen int, na, szálljanak fel, én pedig nekik is segítek feladni a bőröndöket, mosolyogva megköszönik. A kalauznő búcsúzóul odakiáltja az állomásról kigördülő vonat ajtajából, hogy egy potyaútra jó vagy nálam holnap is.