Dobozvilágok

Írta: Vajdics Anikó

Vannak álló, mozgó és hordozható dobozok.

Az álló dobozok egy része a hideg elleni védelmet és a biztonságos, nyugodt pihenést szolgálja. Az ilyen dobozok különböző méretűek lehetnek. Vannak egészen nagyok, égbe nyúlóak, amelyekben sokan elférnek egyszerre, s vannak kisebbek, amelyekbe legfeljebb csak páran húzódhatnak a hideg ellen. Összefoglaló néven nevezzük most mindegyiket hajléknak.

Az egyik álló doboztól a másikig mozgó dobozokkal lehet eljutni. A hajlékként is funkcionáló mozgó dobozokat a dobozlakók lakókocsinak nevezik.

A hordozható dobozoknak sok fajtája van, még olyan is akad, amelyik ideiglenes lakhelyként funkcionálhat, de csak összehajtott állapotban, mert általában túl kicsik ahhoz, hogy a tulajdonosaik elférjenek bennük.  A hideg ellen ezek is védenek valamelyest, legalábbis alulról, mégsem tekinthetők hajléknak, mivel többnyire olyan mindenki számára nyitott, huzatos dobozokban használják őket lakhelyül, ahol a pihenés korántsem nevezhető nyugodtnak és biztonságosnak. A huzatos dobozok egy részét a dobozlakók társadalmában aluljárónak nevezik, az ott meghúzódókat pedig a fenti okoknál fogva hajléktalanoknak.


Az álló dobozoknak is van olyan fajtája, amely túl kicsi ahhoz, hogy benne lakjanak, a tulajdonosaik sokszor mégis úgy érzik, hogy ott zajlik az életük nagy része azon a dobozon belül. Az ilyen dobozoknak is vannak ablakaik ugyanúgy, mint a lakódobozoknak, de amíg emezeken a dobozlakók kifelé szoktak nézni, ha a világgal kapcsolatba akarnak kerülni, amazokon befelé szoktak bámulni, és közben úgy érzik, hogy bele is kerülnek teljesen mindabba, amit a doboz kínál számukra. Fent vagyok a neten, mondják ilyenkor. A „net” hálót jelent, ami találó elnevezés, mert sokszor úgy belegabalyodnak az egészbe, mint a pók csapdájába került légy. Csak itt a világ a csapda.

Az ilyen dobozvilágoknak is létezik mozgatható változata egészen a zsebben hordozható méretig. A zseb egy nyílás a dobozlakók öltözékén. Van, aki csak a kezét tartja benne, esetleg még az orr- vagy a szemváladék felitatására szolgáló puha papírdarabot is, más az egész identitását ott hordja különböző kártyák formájában, plusz még a hordozható dobozvilágot is.

Képzeljük el, amikor valaki belebújik egy olyan dobozba, ami elfér a zsebében, és semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy kijöjjön onnan.