Elveszett gyerekek Dunaújvárosa – Bernáth Zsolt: Sherlock Holmes nevében

Írta: Nagy Tamás

A dunaújvárosi Cruel World Team (CWT) független filmes csapata a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmmel egy igazi dunaújvárosi misztikus-mozit készített, de nemcsak a lokálpatrióták részére, hanem az országnak és a világnak. Mindenkinek, aki Sherlock Holmes-rajongó és/vagy szereti a rejtélyekkel átszőtt történeteket, melyek egyaránt szólnak gyerekeknek és felnőtteknek. A CWT tagjai a Sherlock Holmes nevébennel feltámasztották a magyar filmművészet egy rég eltemetett műfaját: az ifjúsági filmet. A magyar Holmes útja többek közt Los Angelesig és Csehországig vezetett.

seri

Holmesszal a világ körül

„– ez hihetetlen! Tisztára, mint Sherlock Holmes!

– Semmi gond, én sem hinném el, ha nem magamat hallanám.”

Sir Arthur Conan Doyle legendás karaktereinek, Sherlock Holmesnak és Doctor Watsonnak számos megjelenési formája ismert. A két hős első papírra lépése óta (1887) újra és újra felbukkant Doyle regényeiben (pl. A bíborvörös dolgozószoba), novellásköteteiben (pl. Sherlock Holmes kalandjai). Doyle műveiből rengeteg filmadaptáció készült. Minden rendező a maga módján, és a maga korához igazítva próbálta filmre hívni a világ leghíresebb detektívjét és hűséges segítőjét. Sherlock már a néma filmes korszakban feltűnt a filmvásznon: Buster Keaton próbálkozott, de filmje (Sherlock Jr., 1924) – talán a verbális összetevő hiánya miatt – kudarcba fulladt, hatását tekintve meg sem közelíti a regényeket és a későbbi filmeket, sorozatokat.

Doyle karakterei sokszor egy egész embert kívántak. Előfordult, hogy színész és szerep egybeforrt. Rathbone 1939 és 1946 között tizennégy filmben alakította Sherlockot, olykor kísérteties hasonlóságot mutatva a Sidney Paget által rajzolt Sherlock-alakkal. Rathbone társa Nigel Bruce volt, akit az angol kritika a leghitelesebb Watsonként emleget. Holmes karakterét Rathbone-hoz hasonló páratlan pontossággal – vagy őt túlszárnyalva – formálta meg Jeremy Brett (magyar hangja: Tahi Tóth László!), oldalán David Burke-kel (Sherlock Holmes kalandjai sorozat, 1984-1994). Miután felvették, Rathbone és Brett képtelen volt kibújni a detektív szerepből. Ők lettek Sherlock Holmes a vásznon, a színházban, néha még az életben is.

A Holmes&Watson-evolúció „sajátos csúcspontjai” a 2009-ben és 2011-ben készült Guy Ritchie-féle akciófilmek (Sherlock Holmes, Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték), amelyekben Holmesot Robert Downey Jr., Watsont pedig Jude Law alakította. A BBC-sorozatban Ki vagy, doki? írói még inkább újraértelmezték a doyle-i hagyományokat: a 21. századba emelték a Benedict Cumberbatch (Holmes) és Martin Freeman (Watson) által alakított klasszikus karaktereket.

Az első magyar Sherlock-moziban, amely az Árnyjáték évében született, két „első filmes” kamasz színész, Szénási Kristóf (Holmes) és Ungvári Ádám (Watson) bújt modern és fiatalos detektív ruhába, hogy Sherlock Holmes nevében felderítsenek minden rejtélyt, ami az útjukba kerül. A film és a szereplők egyaránt helytálltak, ugyanis a Sherlock Holmes nevében a Stockholmi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb ifjúsági filmnek járó díjat 25 ország 38 alkotása közül. A CWT állami támogatás nélkül készült(!) családi moziját korábban vetítették Csehországban, a Zlin Filmfesztiválon; Romániában, a Filmtett fesztiválon; Németországban, a Schlingel Filmfesztiválon, valamint a brüsszeli Fantastic Filmfesztiválon is, valamint a 13th Hungarian Film Festival of Los Angeles és a csehországi Juniorfest Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál programjában is szerepelt.

serih

Baker Street helyett Pék utca, pipa helyett medvecukor

„– Öregem, ez nagyon ott van! Lombikok meg ilyesmi! És min kísérletezel?

– Keresem a tökéletes medvecukor ízt.”

Bár a Sherlock Holmes nevében egy Sherlock Holmes-film – mégsem az! A film alkotói ugyanis nem egy Doyle-művet dolgoztak fel, azonban a filmben szerepet kapott Tahi-Tóth László, a korábbi Sherlock, Jeremy Brett magyar hangja.

A történet főszereplői két Holmes-rajongó kamasz fiú, Holmes és Watson, valamint egy Ádler Ica (Kugler Nikolett) nevű lány, akinek neve meglepő hasonlóságot mutat a Doyle-történetekben szereplő Irene Adlerével. A három kamasz a nyári vakáció alatt egy hihetetlen kalandba keveredik, amelynek tétje nem kisebb, mint megmenteni a várost és az ott lakók álmait.

Holmes a tanítás utolsó napján idegenként érkezik a városba, ahol az utóbbi időben furcsa dolgok történnek: a város fiatalsága tűnik el, szépen lassan. De nem örökre. Amikor az elveszettnek hitt gyerekek előkerülnek, teljesen megváltoznak, mintha kicserélték volna őket. „Tudod, jó kis város ez, csak vannak dolgok, amikről senki nem akar tudni. De hát ez máshol is előfordul, nem?” – kérdezi Watson Holmestól, amikor megpillantják a játszótéren melankolikusan merengő gyerekeket, akik mintha az Elveszett gyerekek városából csöppentek volna eléjük.

Kiváló detektívként Holmes egyből megszimatolja a rejtélyt, amely összefügg egy szörnnyel és egyéb természetfeletti jelenségekkel, valamint a legendás Álommesterrel. A nyomok az Összetört Álmok Cirkuszához vezetnek, ahol hőseink megismerkednek egy Padlizsán nevű bohóccal (Karalyos Gábor), akiről bizarr kinézete miatt sem lehet eldönteni, hogy barát-e, vagy ellenség. A fiatalok a cirkuszban csak még több kérdéssel találják szembe magukat.

A film készítésekor a doyle-i eszköztár adott volt: egy vadász/detektívsapka, egy nagyító-üveg, kémiai felszerelések, hegedű, és megannyi természetfeletti – vagy annak látszó? –rejtély, amelyeket kizárólag egy éles eszű detektív képes megoldani. De a hős semmire sem menne hűséges segítői nélkül. És persze ott vannak még a nélkülözhetetlen antagonisták (akik talán nem is annyira gonoszak, mint gondolnánk). A Sherlock Holmes nevében gyermekien és „magyar módon” reflektál Doyle fantáziavilágára: ezért a 12 éves Holmes nem pipázik, viszont legalább annyira függ a medvecukortól, mint viktoriánus párja a dohánytól. És ezért lakik ő a Baker Street 221/b helyett a Pék utca 221/b-ben. (A helyszínek – a cirkuszjelenet kivételével – mind megtalálhatók Dunaújvárosban! Talán még a Pék utca is! Aki nem hiszi…)

Gyermeki varázslat

„Ha egy fa kidől az erdőben, és senki sem látja, akkor lehet, hogy meg sem történt, nem igaz?”

Hazánkban az elmúlt 20 évben alig készült ifjúsági film, és ismert gyerekszínészeink is alig vannak. Gyermeki varázslatával a Sherlock Holmes nevében képes volt megtörni ezt az átkot.

A CWT filmje bővelkedik az áthallásokban. Előképként említhető Barry Levinson Az ifjú Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa (1985), valamint Jean-Pierre Jeunet és Marc Caro Elveszett gyerekek városa című munkái, vagy a Rémálom az Elm utcában opuszok. Azonban a dezsavűk ellenére – vagy talán pont azoknak köszönhetően – Bernáth Zsoltéknak mégis sikerült megmenteniük a magyar ifjúsági filmet attól, hogy eltűnjön és üres legyen, mint a filmben az elveszett, majd később megkerült gyerekek. És ki más menti meg a műfajt és a várost, ha nem Sherlock és Watson? Szorítsunk nekik!

Ajánlott oldalak:

BERNÁTH Zsolt: A Cruel World Team története 1994-2004 http://mek.oszk.hu/00100/00122/00122.htm

Hungarian Film Festival of Los Angeles (hivatalos weboldal): http://www.hufestival.com/

Sherlock Holmes nevében (hivatalos weboldal): http://sherlockfilm.hu/