Siker-sztorik

Nemzeti VERSeny és Kaleidoszkóp versfesztivál

Related image

nemzeti VERSeny

Írta: Tóth Benedek Ernő

2016. november 13-án került megrendezésre a Magyar Nemzeti Színházban a Nemzeti VERSeny című vers- és prózamondó verseny döntője. A verseny célja a költészet minél szélesebb körben való megismertetése, a versek újszerű megszólaltatása.
A döntőig hosszú út vezetett. A rendezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy valóban Nemzeti legyen a verseny. Az első forduló leadási határideje április 11. (eredetileg) volt, vagyis a Magyar Költészet Napja. Minden versenyző egy szabadon választható verssel vagy prózával nevezhetett, melyet a legnépszerűbb videómegosztó portálra kellett feltölteni. Az első fordulóba majdnem kétszázan, egészen pontosan 199-en neveztek be. Innen 77-en kerültek be a második fordulóba, ahol egy versklipet kellett forgatni. A forduló eredménye – hogy továbbra is nemzeti maradjon a verseny – augusztus 20-án derült ki.  Majd ezt követően jött a november 13-i döntő, a Magyar Nyelv Napján, ahol 28 versenyző mérette meg magát.
A program lebonyolítása, mint az el is várható, teljesen profi volt, négyesével öltözőt kaptunk a színházban, ami bizton állíthatom, nem csak számomra volt megtisztelő gesztus. Névsor szerint hívtak minket a pódiumra, mindenkinek levetítették a versklipjét, majd az adott versenyző színpadra állt, és élőben előadta azt a verset, amit az első fordulóra feltöltött az internetre. Ezt egy rövid zsűri értékelés követte.

Rendkívül neves zsűri döntött az egész verseny folyamán a továbbjutásokról, és a végén a győztesekről is. Tagjai a következők voltak: Bakos-Kiss Gábor (a Nemzeti Színház nívódíjas színésze, Kaleidoszkóp díjas előadóművész); Kiss László (Csokonai-, Berzsenyi- és Radnóti díjas rendező); Lutter Imre (Kaleidoszkóp-díjas előadóművész, producer); Nagy-Kálózy Eszter (Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház színésze); Szabó László (kommunikációs szakember, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője).
14 embert követően ebédszünetet tartottunk. Ezután következett a második rész, melynek én is aktív résztvevője voltam. 26.-ként léptem színpadra, Weöres Sándor Dob és Tánc című művét adtam elő. A versenyt követően a zsűri visszavonult döntést hozni, eredmény csak másfél óra után született, ebből arra következtettek, hogy ezúttal nem csak mint klisé hangzott el, hogy „a zsűrinek nehéz dolga volt…”, hanem valóban az volt. Mindenki minősítést kapott, a különdíjak és helyezések ezen felül kerültek kiosztásra. Itt szeretnék említést tenni apró pécsi delegációnkról, melyet a következőképpen minősítettek:
• Kopa Marcel – bronz minősítés,
• Kopa Dorottya – ezüst minősítés,
• Bánki Beni – aranyminősítés és második helyezett,
• Tóth Benedek Ernő – aranyminősítés és harmadik helyezett.
A versenyt a Lendváról (Szlovénia) érkezett Pál Péter nyerte szerény véleményem szerint nagyon is megérdemelten.
A verseny helyezettjei mind kaptak egy kétfős szabad felhasználású bérletet a Nemzeti Színházba, egy videókamerát, valamint könyv- és pénzjutalmat 50, 75 illetve 100 ezer Forint értékben. Ezen felül pedig részt vehettek a Vers a bajnoktól című gálaműsoron, és felléphettek a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Ami mindnyájunk számára életre szóló élményt jelent. Eztán már nem volt más hátra, csak az „unalmas” protokoll, fényképezkedés, fogadás és a gratulációk fogadása olyan emberektől mint Vidnyánszky Attila, vagy éppen Dr. Hargitay András. Csak hazaérve fogtam föl valójában a történteket.
A Nemzeti VERSeny második fordulójára elkészült filmeket elindították a váci Dunakanyar Színházban november 25-e és 27-e között megrendezett Kaleidoszkóp versfesztiválon is, egy külön versenyen. Ez az ország egyik legnevesebb versszínházi, megzenésített vers, versfilmes és versmondó fesztiválja, ahonnan a pécsiek szintén szép eredményekkel jöhettek haza. Megzenésített vers kategóriában az egyetlen külön díjat az Osztinátó zenekar név szerint Matyók Annamária, Füleki Panka, Balaskó Bence és Kopeczki Péter hozta el, ifjúsági kategóriában Bánki Beni Kaleidoszkópé díjat nyert, míg a felnőtteknél Matyók Annamária kapta a versmondásért járó Kaleidoszkóp díjat. Jómagam a versfilm kategória Kaleidoszkóp díjával térhettem haza.
Ezzel zárom élménybeszámolómat a november közepén és végén lezajlott eseményekről. Azt hiszem, ez nem csak az én sikertörténetem, hanem a pécsi kultúráé.