Miyazaki és a Coca Cola gyermeki vagyunk

Írta: Klein Ádám

MiyazakiMég Vágvölgyi B. András Tokyo Underground c. könyvéből emlékszem erre a mondatra a japán popkultúrával foglalkozó műnek, az animéknek szentelt fejezetéből. Ez az idézet igen sokat mondó, hiszen arról világosít fel minket, hogy a japán popkultúra az amerikai mellet milyen erős hatásokkal bír a nemzetközi porondon. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint a hirtelen népszerűségre szert tett Pokémon GO telefonos játék, hiszen a sorozat sokak gyermekkorában meghatározó volt, ahogyan a Narutóra is. Filmek terén sem lehet okunk panaszra. Akira Kurasowától (A hét szamuráj) kezdve kiváló rendezők ismertek nemzetközi szinten mint Takeshi Kitanio yakuzával foglalkozó filmjeivel, illetve Takeshi Miike, aki mind a horror, mind a western műfajában tudott filmet rendezni.

Az előző cikkekben amerikai képregény, film és sorozat adaptációkról esett szó (és még fog is), de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a dolog távol-keleti részét sem. Magyarországon már a 90-es évek végétől kapott szárnyra az anime terjedése főleg a Dragon Ball Z-nek köszönhetően.

Mint ahogy a már említett sorozatnak alapjuk a képregény, úgy az animének a manga, ami a japán képregény megfelelője. Tehát az anime annak meganimált változata. Ha egy társaságban előkerül ez a téma, akkor nagy valószínűséggel az Akirát hozzák fel példának, ami nemzetközi szintre jutatta a műfajt 1988-ban. A nagy anime boomot az egyik legnagyobb anime rendező Hayao Miyazaki indította el az 1984-es Nauszika – A szél harcosai című animéjével, amely saját azonos című mangájából készült. Ez Miyazaki második rendezése, viszont az első olyan animéje, amiről érdemes beszélni.

manga

A történet 1000 évvel az iparosodott világ pusztulása után játszódik, amikor a Földön az emberek külön királyságokban élnek, tartva egymás illetve a bolygót elözönlő bogarak fenyegetéseitől. Főszereplőnk Nauszika hercegnő, akinek a legfontosabb népe biztonsága. Nauszika karaktere és az őt körülvevő világ a film fő erejét adják. A bolygó lassú pusztulásra van ítélve, és a megmaradt emberek fennálló társadalmában szükség van egy olyan reményteli vezetőre mint Nauszika, akinek mondhatni hibátlan, erős jellemet írtak. A mű az ember és a természet viszonyának kérdéskörét járja körül, hiszen ha módja van rá, az egyén minden áron fölé akar kerekedni. Ezzel ellentétben Nauszika és népe az együttélést képviselik.

Miyazaki e világát lenyűgöző látvánnyal képes bemutatni, amelyhez kapcsolódik egy szintén kiváló zenei aláfestés, ami Hauromi Hosono munkája. A történet letisztult, érthető, Japán ill. a rajzfilmkészítés hagyományait megtartva mégis képes újat mutatni. Még ebből a majd negyven éves távlatból is az egyik legfontosabb alkotás az animék történetében. Miyzaki életművében és az egyre nagyobb tömegeket vonzó anime kultúra kedvelőinek ez még csak a kezdet.

Eredeti forrás: Uploaded Magazin