And I don’t care about one damm thing

Írta: Anta János Attila

Avagy miért nem veszünk CD-ket?

CD hanglemez

Vagy mégis érdekel. Értem én, hogy haladni kell a korral. Azt is értem én, hogy az már nagyon nem menő, hogy egy igazi CD-t a kezedben tartod, majd benyomod a hifibe. Hátradőlsz, és a füleid orgazmust kapnak. De akkor mégis miért nem veszünk CD-t? Hát persze, az ára miatt.

Nem csak egyetemistaként, hanem zeneszeretőként is gyakran a magasba szalad a szemöldököm. 25 emeletnyi magasba, igen. Soha nem értettem, hogy miért kérnek el a boltok egy-egy hanghordozóért olyan összeget, ami nekem egy heti alkohol/étel/italfogyasztásom. Tényleg ilyen horribilis árakat kell egy CD-ért fizetni? (Kivétel a MOL-kutakon, ott minden 1000 Ft, főleg ha Tankcsapdáról van szó.) Erre a választ itthon fölösleges lenne keresni, mert talán mindenki tudja magától. Kevés az olyan kiadó, amelyik nem árulná horror árakért az albumokat. Sőt, kevés az olyan kiadó? Egyáltalán: Kevés a kiadó itthon.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy egy zenésznek – ha nem akárki híres egyed – megélni lehetetlen. Nincsenek teltházas koncertek, a kassza nem csörög, a gázsit nem kapja meg, ráadásul ott köpnek le, ahol csak tudnak. Hát hogy lenne akkor pénz egy nagylemezt, középlemezt, kislemezt összedobni, egy olyan stúdióban, ami profi, amit kőkeményen meg kell fizetni, ami országosan is ismert? A válasz: hát sehogyan. Ennél fogva sem kézzel fogható hanghordozója nincs, de még csak stúdiója sem, ahol felveheti! Mert igen, minden probléma ebből ered. Nincs pénz – nincs hanghordozó – nincs bevétel – nincs semmi, így te sem veszed meg.

CD hanglemezAkkor mi történik? Keresel egy jóképű torrent oldalt – ha a zenekar/előadó nem olyan, hogy teljesen ingyen jelenteti meg az anyagát. És ne feledjük el, hogy ezek soha nem ingyen készülnek el. Tehát azt a lemezt, amit te teljesen ingyen húzol le a zenekar oldaláról, azért ők kemény gázsit adnak a stúdiónak, hangmérnöknek, producernek, a titkárnőnek, a stúdiót őrző kutyának, a hamutálnak, amibe a csikkeket nyomják… Szóval mindenki érti, hogy attól, hogy te még ingyen töltöd le a zenekar oldaláról, attól még sokba kerül. Ez még nem pofátlanság. A pofátlanság a noname torrent oldalakról való letöltés. Az sokkal, de sokkal rosszabb.

Letölteni mindig egyszerűbb, és onnan rápakolni a telefonra. De ez már a huszonegyedik század, és mindenki teljesen abnormálisnak tekinthet, hogy erről írok. Ez a helyzet pedig. A CD hallgatás már a múlt évtized letűnt dolgai közé tartozik. Ahogy a kazettázás is. Ezzel természetesen semmi gond nem lesz, a világ fejlődik, a korral pedig haladni kell. De akkor mégis megkérdem én: mire jó az egyáltalán, hogy horribilis árak mellett vásárolhatunk albumokat? Így mindenkinek elmegy a kedve attól, hogy megvegye őket, inkább letölti.

Azt teszem én is. Akármennyire is kampányolok az ellenkezője ellen.

Képek: https://www.tumblr.com/ 

Eredeti forrás: Uploaded Magazin