Október 5-e előtt jól jöhet egy ajánló! – A zöld íjász

Írta: Klein Ádám

A zöld íjász – ajánló (1. évad)

Október 5-én fog debütálni az amerikai The CW televíziós csatornán A zöld íjász 5. évada, ezért úgy gondolom, hogy aki még nem hallott a sorozatról, vagy már túl van 4 évadon (92 epizód), annak jól jöhet egy ajánló, illetve visszatekintés az 1. évadra.

Zöld íjász

A zöld íjász nevet viselő DC hősről a hazai film- és sorozatnézők többsége ennek a sorozatnak köszönhetően szerzett tudomást, illetve a képregényrajongók emlékezhetnek rá az Igazság Ligája c. animációs sorozatból. Mondhatni, hogy egy jelentéktelen hős? Nem. A sorozat 1. évada fel is nyitja az ember szemét ezzel kapcsolatban.

A zöld íjász, vagyis Oliver Queen esetében egyáltalán nem egy újabb hősről beszélünk. Az Egyesült Államokban már a ’40-es években debütált a DC képregények lapjain. Ekkor és még sokáig Robin Hoodra emlékeztető hősként ábrázolták, de(!), hogy ő lenne a modern Robin Hood, az koránt sem igaz.

Oliver Queen fiatal millárdos, a Queen család tagja, akik lényeges szerepet töltenek be a város, Starling City életében. Oliver édesapjával hajókirándulásra indul a tengeren, ám egy vihar következtében a vízbe kerülnek. Egyedül Olivernek sikerül túlélnie, és partra kerül a Dél-kínai-tenger Lian Yu nevű szigetén, amelynek jelentése Purgatórium. Olivernek 5 év után sikerül hazatérnie a családjához, akik halottnak hitték. Hősünknek vissza kell rázódnia a mindennapi életbe. Ez nem könnyű, mintha még mindig a szigeten élne, ahol megtanult túlélni, felvenni a harcot a fenyegető veszéllyel. Képzettségével képes lett  kiállni Starling City nagyjátékos bűnözői ellen, akik cserbenhagyták a várost. Fegyvere az íj. Szerencsére később akadnak segítőtársai is.

Oliver tehát önbíráskodó szerepet vállalt magára, amit a rendőrség sem néz jó szemmel, viszont az íjásznak e mellett meg kell küzdenie magánéleti problémáival is mind a családi, mind pedig a szerelmi kapcsolatok színterén.

zold-ijasz-kepregeny

Mégis mi ez a változás? 5 év elszigeteltség képes megváltoztatni az embert. A néző a jelenkori történésekkel párhuzamosan láthatja, hogy mi történt a fiatal milliárdossal a szigeten, így ebből a szempontból is több szálon fut a cselekmény, és ez még csak a kezdet. Tényleg képes lenne valaki arra, hogy a maga elé kitűzött személyes cél érdekében kockára tegye nemcsak a saját életét, hanem a szeretteiét is? Képes e mindezt eldobni, hogy városát jobb hellyé tegye? Mit bír vagy mire képes egy ember a túlélése érdekében? Krízishelyzetben csak a saját élete számítana?

Barátokkal, családdal való kapcsolat, bűnözők, múlt és jelen összefüggései, látványos és pörgős akciójelenetek. Ezek azok, amik több szinten és részletekbe menően teszik élvezhetővé a sorozatot, amellyel a DC egy olyan alapot teremtett meg, amelyre a The CW még 3 másik sorozatot is futtat: Flash, Supergirl és a Legends of Tomorrow. Ez az úgynevezett Arrowerzum. Mindezek után, ajánlóm zárásaként kijelenthetjük, hogy A zöld íjász 1. évada egy friss és erőteljes kezdése a sorozatnak, amelyet minden pozitívuma ellenére a 2. évad képes felülmúlni.

Az pedig szintén egy külön cikket érdemel majd! 

zold-ijasz-kepregeny-2

Eredeti forrás: Uploaded Magazin