Nincs egy konkrét sztori – KAKTUS interjú

Készítette: Horváth Kálmán Péter

Vannak azok a zenekarok, amelyek valami mélyebbet nyújtanak annál, amit a rádióban nap mint nap hallunk. Megmozgatnak és egy atmoszférát, érzésvilágot közvetítenek.
A KAKTUS két éves fennállása óta hosszú utat járt be. Játszottak az Akváriumban és a Volt Fesztiválon is, szeptember ötödikén pedig egy hatalmas bulit csaptak a pécsi Szenesben. Néhány napra rá Terenyi Zsuzsi, György Norbi, Irsik Bence és Szula Gergely mesélt nekünk a zenekar működéséről, a koncertjeikről és még sok másról…

kaktus

Fotó: Kirschner Petra

Szeptember ötödikén felléptetek a Szenes klub nyitóján a Middlemist Reddel és olyan bulit csaptatok, hogy tele lett a ház és már az este felénél visszafordították az embereket a kapunál. Még Budapestről is szerveztek egy busznyi embert, hogy titeket megnézhessenek. Hogyan éltétek ezt meg?

Szula Gergely: Számomra tök meglepő volt, hogy ilyen sokan eljöttek.  Kérdéses, hogy miért voltak ennyien: a zenekarok miatt, Szenes nyitó, vagy mert a Keret blog beharangozta az egészet… Valószínűleg mindenből egy kicsi közrejátszott. Pozitív csalódás volt a számomra, főként hogy utólag megtudtuk, több, mint hétszázan voltak. Ez nagyon jó volt.

Nem ez volt az első bulitok a Middlemist Reddel. Március negyedikén ugyanúgy velük léptetek fel Pesten az Akváriumban, és oda is alig fértek be az emberek. Hogyan ismerkedtetek meg a srácokkal?

Irsik Bence: Úgy, hogy nagyon sok koncertjükre jártunk. Főleg Pesten, de ha Pécsen jártak, akkor is elmentünk. A koncertjeik után is összejártunk, összeismerkedtünk, és kialakult egy barátság a két zenekar között.

Van még tervben hasonló közös buli?

Irsik Bence: Biztos vagyok benne, hogy még lesz.  Somával csináltunk egy közös számot is. Nyilván nem minden koncerten lesz ott, de reméljük, hogy minél több alkalommal tud majd vendégszerepelni.

György Norbi: De ha ez lesz a „Bogozd Kink”, akkor bizony minden koncerten ott kell majd lennie.

A nyáron a VOLTon is felléptetek, ami szerintem bármelyik feltörekvő zenekarnak óriási lehetőség. Mennyire érzitek ezt jelentősnek?

Szula Gergely: Ott helyben nem nagyon éreztük így, mivel a körülményekhez nagyon nehezen szoktunk hozzá. A hangosítás sem volt olyan, amilyenre számítottunk. Ez persze a körülmények és a helyszín adottságai miatt volt ilyen. A hangosító minden tőle telhetőt megtett azért, hogy minél jobban szóljunk. A baj az volt, hogy a szomszéd színpadról hallottuk az Elefántot, a nagyszínpadról pedig az Irie Maffia dübörgött, egy szomszédos sátorból meg diszkó szólt, ezért nehéz volt egy dinamikát összehozni az elején. A végére persze hozzászoktunk és belelendültünk.

Irsik Bence: Tök jó tapasztalat volt, előtte még nem játszottunk fesztiválon, szóval rendesen bele lettünk hajítva a mélyvízbe.

György Norbi: Meg több százmillióan hallgattak minket.

Szula Gergely: Folyamatosan mentek el mellettünk az emberek.

György Norbi: Konkrétan eljött egy „üzbegisztánnyi” ember a koncertre.

Terenyi Zsuzsi: Norbinak pedig ez volt az első koncertje velünk, szóval neki aztán igazán különleges volt az alkalom.

Mindig azt mondjátok, hogy nem szeretnétek megfogalmazni a saját műfajotokat és ezt nem is feltétlenül lenne érdemes. Kik voltak a legnagyobb hatással rátok, kik a példaképek, akikből építettetek bele a saját műfajotokba?

Szula Gergely: Kezdetben a Makrohang volt a példa számunkra. Nem hasonlítanánk a zenénket feltétlenül az övékhez, de láttunk rajtuk keresztül egy esélyt, hogy továbbvigyünk valamit. Egy továbblépési lehetőséget az instrumentális műfajban.

Irsik Bence: A Radiohead nekem meg Olivérnek egy közös kedvenc. Ez valószínűleg hallatszik is.

Hogyan néz ki nálatok az alkotói folyamat? Van egy vezéregyéniség, vagy mindenki belead valamit saját magából és mentek, amerre visz a stenk?

Szula Gergely: Régen főként Olivér és Bence írták meg a számokat, és én változtattam maximum az ütőszólamukon, kitaláltam groove-okat és kiegészítő szólamokat. Azóta annyi változott, hogy öten lettünk, és lett egy próbatermünk. Amint jött egy ötlet, rögtön le tudtuk vinni a terembe kipróbálni, hogy szól élőben. Ahogy azt játszogattuk, jött automatikusan a többi. Ez inkább az élő és közös zenéhez áll közelebb az eddigiekhez képest.

Az emberek egy része erősen különbséget tesz élőzene és elektronikus zene között, ti a kettő között evickéltek. Nektek miről szól a zene?

Szula Gergely: Nincs egy konkrét sztori. Mivel nincs ének, nem is kell, hogy egy konkrét dologról szóljon. Inkább hangulatfestő zenéket szeretnénk játszani.

Ennek tudható be, hogy nincsen dalszöveg sem a legtöbb számotokban?

Szula Gergely: Így van, bár teszünk ritkán kivételt. Például az októberben érkező lemezünkön lesz egy közös számunk Nové Somával, A Middlemist Red énekesével.

Az ilyen jellegű elektronikus/élőzene keverék az utóbbi időben úgy érzem, hogy kezdett visszaszorulni.  A régi nagyobbak eltünedeznek a fesztiválok felhozatalából, vagy inkább külföldön folytatják. Titeket nézve most látok esélyt arra, hogy visszahozzátok a magyar köztudatba ezt a műfajt. Mennyire tervezitek ezt tudatosan?

Szula Gergely: Tudatosan nem gondolkodunk benne. Szeretjük csinálni ezt a zenét, minél több embernek meg szeretnénk mutatni és minél többel megszerettetni. Mindemellett biztatunk mindenkit, aki hasonló zenét tud csinálni és játszani, hogy csinálja és játssza.

Most október elején jelenik meg az első nagylemezetek. Milyen formában és hol találkozhat majd a nagyközönség vele?

Terenyi Zsuzsi: A Keret blog „keretein belül” találhatnak majd meg minket az érdeklődők.

A közeljövőben merre láthatunk titeket színpadon játszani?

Irsik Bence: Október 6-án csütörtökön a Toldiban Pesten, október 7-én pénteken pedig a Nappaliban Pécsen várunk mindenkit szeretettel, akit érdekel a zenénk és a műfaj, amit képviselünk.

Eredeti forrás: Uploaded Magazin