Képregény, film, sorozat – Daredevil, a Fenegyerek

Írta: Klein Ádám

„Utálom a Daredevilt!” – ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel szoktak dobálózni az átlag filmnézők, miután megnézték a 2003-as Fenegyerek című filmet Ben Affleck főszereplésével, aki ma már Batmanként csap le a bűnözőkre Gotham sikátoraiban. Való igaz, a Fenegyerek a Marvel filmprodukciók nem legkiforrottabb terméke, így érthető a film megnézése utáni csalódottság.

daredevil-2

Manapság viszont a sorozatok reneszánszukat élik, ezáltal több író- és rendezőtehetség mutathatja meg, hogy Hollywoodnak vannak még ötletei, amelyek nem a mozivásznon, nem is a tévéképernyőn, hanem az interneten érvényesülnek. Ilyen a 2015-ös Daredevil, a Marvel és Netflix közös produkciója, amely eddig 2 évadot (ez esetben 26 epizódot) élt meg.

Sokan tényleg csak a 2003-as film alapján ismerik New York Pokol Konyhájának ördögét, ezért az ő szemükben a Fenegyerek jelentéktelen szuperhősnek mondható, ám az új sorozat szerencsére rácáfol erre és bizonyítja, hogy akár Pókemberrel egyenrangú hősként kezelhetjük.

daredevilMiért ilyen különleges Fenegyerek, illetve Matt Murdock karaktere? A többi hőssel ellentétben az ő ereje a fogyatékosságában (vakságában) rejlik, míg Peter Parker vagy akár az X-Menek egy bizonyos extrára tesznek szert, Matt Murdock radioaktív folyadék hatására elveszti a látását, viszont más érzékszervei sokkal kifinomultabban működnek, mint az átlagemberé, például képes kiszagolni, hogy barátja mit ebédelt és hány napja nem fürdött. A színész, Charlie Cox, játékával képes is eladni a karaktert.

Matt Murdock ügyvéd. Még egy lényeges pont. Jogászból egy, fizikusból több karakter vált szuperhőssé (Reed Richards – Mr. Fantastic, Bruce Banner – Hulk) a képregények lapjain.

A 2 évad alatt előkerülnek fontos, elgondolkodtató kérdések, mint minden szuperhős storynál, az önbíráskodás (1. évadban Fenegyerek, a 2. évadban a Megtorló esetében), viszont, ami számomra érdekesebb, az a vallásfilozófia, hogy Matt Murdock tisztes katolikus létére miért bújik ördög jelmezbe!? Szerinte a hit már nem elég? Isten azért hozta volna létre az Ördögöt, hogy hatására a rosszak jó útra térjenek?

A képregényrajongók számára a sorozat garantáltan kellemes csalódás lesz, de ugyanígy élvezhető bárki számára.

Eredeti forrás: Uploaded Magazin