IX. Weöres Sándor Olvasótábor

Idén kilencedszerre foglalták el Weöres Sándor életének egyik meghatározó települését irodalomkedvelő gimnazisták és egyetemisták, hogy aztán a csöngei levegővel együtt háromnapnyi kultúrát is magukba szívjanak. Az eseményről, Rozmán Kristóffal, a IX. Weöres Sándor Olvasótábor egyik szervezőjével beszélgettünk.

Kezdjük akkor mindennek az elején! Mikor volt az első tábor, mi volt az alapvető funkciója?

OlvasótáborAz első tábor 9 évvel ezelőtt indult. Kezdeményezője és elindítója dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens, irodalomtörténész és hallgatói voltak. Eredeti célja az volt, hogy a szombathelyi hallgatók és tanáraik együtt eltölthessenek pár napot, amikor az irodalommal és az irodalomhoz szorosan kötődő művészeti ágakkal foglalkoznak. Elsődlegesen az adott tanév során kimaradt tananyagok kerültek pótlásra sokkal barátibb környezetben.

Miért pont Csönge?

Talán erre a kérdésre a már említett Fűzfa Balázs tanár úr adhatna pontos választ. De nem tévedek, ha azt mondom, hogy Vas megyében nem is lehetne Csöngénél kultikusabb helyet választani egy olvasótábornak. Valamint a tábor neve is Weöres Sándor Olvasótábor és Nyári Egyetem. Ha Weöres, akkor Csönge, egyértelmű!

Kilenc év hosszú idő. Változott valamit a szervezői szemlélet, kialakult-e olyan jelenség, program, ami eddig minden táborban helyet kapott, és így már-már  hagyományként lehet rá tekinteni?

Természetesen voltak változások. A társaság szinte teljesen kicserélődött, talán egy-két ember maradt az első táborozók közül, ők azóta is aktívan kiveszik részüket a szervezésben és a tábor lebonyolításában is.

Hagyományosan minden évben megtekintjük a Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékházat, melyhez egy „Csönge túra” kapcsolódik. Bejárjuk a falut és Rozmán László mesél nekünk a Weöres családról. Természetesen vannak visszatérő előadók is. Láng Gusztáv és Bokányi Péter irodalomtörténészek minden évben érdekes előadásokat tartanak.

Melyik korosztály vett részt leginkább a táboron, hányan jelentkeztek?

OlvasótáborSzerencsére idén kibővült a résztvevők korosztálya és ebből kifolyólag a létszám is. A legfiatalabb táborozónk 15 éves, a legidősebb Láng Gusztáv tanár úr személyében 80 esztendős (igaz ő csak egy fél napot töltött velünk). A táborozók javarészt középiskolások és egyetemisták, korábbi egyetemisták voltak.

A szállásuk hagyományosan az evangélikus parókiában volt, többágyas szobákban. Valamint a vállalkozó kedvűek sátrazhattak is a paplak udvarán, több mint 10 sátor állt az udvaron.

A három és fél nap során előadókkal együtt összesen 57 táborozó fordult meg a paplakban vagy annak udvarán. Ez rekordnak számít az Olvasótábor történetében. Jövőre szeretnénk túlszárnyalni.

Tehát nem olyan nehéz bevonni a tizenéveseket egy olyan közegbe, amelynek fókuszában az irodalom áll?

Idén nagyon könnyű dolgunk volt ezen a téren. Szerencsére jó híre ment az elmúlt évek sikeres táborainak Szombathely és Veszprém környékén, ezért már az első felhívásra nagyon sokan jelentkeztek. Természetesen megkönnyítette a dolgunkat, hogy a közösségi portálon és személyesen is tudtuk híresztelni a tábort. Az is segített, hogy viszonylag korán sikerült olyan neves előadókat felkérni, akiknek már az említése is lázba hozza a fiatalabb korosztályt. Ilyen volt például dr. Beck Zoltán (30Y), valamint a Savaria Slam Poetry és veszprémi odaLÖKött KÖLtészet csapata. Továbbá említést kell tennünk arról is, hogy a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskola tanára, Varga Richárd az egyik szervező, így nyilván ő könnyen szólította meg diákjait.

És mi volt a helyzet a csöngei lakosokkal? Nem volt nehéz ezt a két közösséget összeegyeztetni?

Egyáltalán nem. A falu vezetése minden évben szívesen látja a táborozókat. Idén is az egyik falubelitől felajánlásként kaptunk zöldséget reggelire. Korábban falunap alkalmából mindig megvendégeltek minket, sajnos ebben az évben nem esett egybe a két esemény időpontja. Összességében tehát szeretettel fogadnak, bár nincs olyan szoros kapcsolat.

Milyen programokat szerveztetek a résztvevőknek?

Olvasótábor

A programok szervezésekor Richárd mindig próbál a változatosságra törekedni. Talán az a legfontosabb tényező, hogy ne legyen egyhangú a tábor.

Akadnak tudományos előadások is (idén a Pannon irodalomról beszélt Bokányi Péter, Ady Endréről

tartott érdekes előadást Láng Gusztáv, valamint a romológia világába vezetett be minket Beck Zoltán), de ezek mellett főleg a művészi (képzőművészet is) és játékos előadások kerülnek középpontba.

Idén már második alkalommal táborozott velünk, és tartott előadást Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze, előadótársa idén Völgyi Attila gitár- és lantművész volt.

Minden évben lehetőséget adunk a fiatal zenészeknek, hogy megmutathassák tehetségüket. Ők ezt különféle performanszokkal hálálják meg: volt „egyszálgitáros” fellépés, vers és zene ötvözése. A szombathelyi és veszprémi slam csapatok közreműködésével pedig egy slam poetry est is kerekedett a tábor végére.

Ennyi előadó meghívása nem lehetett egyszerű. Miből finanszíroztátok a tábor költségeit?

A tábort hagyományosan a Savaria University Press támogatja, illetve szinte minden évben sikerül különféle pályázatokon is pénzt nyerni a költségekre. Emellé a táborozóknak minimális önrészt kell vállalni, idén pár ezer forintba került fejenként a tábor teljes költsége.

Olvasótábor

Az előzetes tapasztalatok alapján mire számítottatok, sikerült-e megvalósítani az elképzeléseket?

A tábor előtt úgy gondoltam, hogy ha ennyi irodalmat kedvelő ember összegyűlik egy helyen, abból rossz nem sülhet ki. Szerencsére ez beigazolódott. Nagyon jó hangulatban, végtelen tudásszomjjal és hatalmas érdeklődéssel telt el ez a három és fél nap.

Akkor jövőre számítani lehet a X.Weöres Sándor Olvasótábor megnyitására is?

Természetesen. Nem titkolt tervünk, hogy a 10. alkalommal esetleg pár nappal hosszabb táborral várjuk az érdeklődőket.

Jövőre Weöres Sándor születésnapja környékén újra lesz Olvasótábor Csöngén.

Képek: f21.hu
Eredeti forrás: Uploaded Magazin